Friday, September 14, 2012

Kos Bersalin Di Hospital Selayang

Berkurun dah aku nak tulis pasal informasi penting ni. As a first time mother, memang tertanya-tanya jugak lah kos bersalin ni dalam range yang macam mana. Maklumlah, aku ni dah fulltime housewife. Company tempat Shahrir kerja pula tak cover untuk maternity bill. Kalau cover, laju-laju aku pergi Prince Court nak bersalin. Macam hotel tau PCMC tu. First time jejak sana masa melawat Cik Ana Sofia, baby girl kepada Liyana SCR. Kagum dengan senibina PCMC. Mudah-mudahan adalah rezeki aku untuk bersalin di sana, aminnnn!!!!!! Opppsss, after Nawfal has reached 3 years old perhaps.

Kat dalam post dulu-dulu, aku ada sebut yang aku menjadi penghuni tetap HS selama 6 hari. Minggu pertama kelahiran, Nawfal membesar dengan environment hospital T_T

Cut the crap, let's make it short and simple, straight to the point.

Kos bersalin - RM150.00
Ujian Makmal - RM20.00
Kardiologi - RM40.00

Wad (kelas 2) - RM30 x 6 hari = RM180
Rawatan (ubat-ubatan) RM5 X 6 hari = RM30.00

--------------------------------------
Jumlah keseluruhan = RM420.00
--------------------------------------

Murah kan? Service pun tip top. Makanan pun sedap. Kalau bersalin normal, without any complication, paling lama kena tahan pun 24 jam. Kalau czer, mungkin dalam 2 atau 3 hari. Aku je yang macam-macam penyakit datang, berkampung 6 hari kat sana. Kiralah sendiri kalau korang stay kat hospital sehari dua je.

OK. Nak tidur dah. Waktu-waktu macam ni je lah nak curi masa untuk update blog. Siang hari sibuk layan Nawfal yang dah tunjuk skill memegang kaki sendiri especially masa tukar pampers. Eh, tu simpan dalam entri lain. Dengan entri Harry Potter lagi. Dan kalau berkesempatan, nak share parenting tip. Heeeee~

Till then.
To be continued....

10 comments:

SYANI said...

Masa bersalin Adib dulu pun kat Hospital Selayang. Duk Kelas 3 je pun dah ok sangat sebab tak sunyi. Total kos kalau tak silap tak sampai RM50 pun..hehehehe

NAzzXXra MR said...

betul tu..nurse pun sangat friendly...

HAIZI KHALID said...

HI dear,

Husband boleh msok teman wife x kat LR?

tq
-haizi

NAzzXXra said...

Haizi : boleh..lepas wife dah masuk labour room, nurse akan terus panggil husband untuk temankan..sementara menunggu jalan bukak 10 cm and doktor semua busy handle other patient yang dah ready untuk meneran..so, kita takdelah keseorangan..best hospital selayang!!!

sweethOneY said...

Hi, salam awak..

Saya ada beberapa perkara nk tanya lah, yang kos ni kan.. Ini kos kalau kita pilih masuk ward yg biasa tu ke? Bukan FPP ?

Saya baru lepas call hosp selayang tanya prosedur nak bersalin dekat sana tapi dia ckp kalau dah turun tanda tu pergi je sana bawak buku pink tu, bayaran nnt dia keluarkan resit kemudian. Saya dah confused ni under GH ke ataupun FPP

NAzzXXra MR said...

wassalam,

kos ni bukan FPP..maksudnya yang kena booking tu kan..

saya x booking..dah turun tanda, terus pergi hospital bawak buku pink..x silap kena bayar deposit rm350 kot masa kita dah masuk wad tu..bila discharge, lepas dah settle bill, baru keluar resit..kira under GH la..walk in je as long ada buku pink tu..

sweethOneY said...

Oh, ni kos bersalin wad biasa la kan ? Under GH, ok okkkkk kalau yg tu pun dah ok takyah la nk booking2 FPP bagai hehee. Tgk awak puas hati sangat dengan Hosp Selayang ni kan, rasanya nak pergi sana la nnt, lagi 2 minggu aje ni belum decide lagi T__T

Ingatkan nk pergi Sg Buloh tapi kawan2 semua tak bagi, katanya tak ok. So second choice Hosp Selayang lah, thanks a lot :)

NAzzXXra MR said...

memang puas hati sangat2 dgn service kat hosp selayang ni..doktor & misi semua friendly..i think mana2 hosp pun sama jugak sebenarnya..cuma mungkin kdg2 nasib x baik, dapat service dari misi atau doktor yg tgh emo..hehehe..maklumlah, diorang pun stress dgn mcm2 perangai patient kan..kakak ipar saya pun versalin kat hosp selayang bulan sept baru2 ni..dia pun puas hati..

AJ AidaJohari said...

sis nk ty, sy ni fulltime housewife..hubby keje private..
GH & FPP tuh ape ye?

klu sy dr JB..tp mak di gombak..jadi nk bsalin di hosp.selayang..kene booking dlu ke? atau dh nk bsalin blh terus g...

rasanya bayaran bape ye utk c-zer ank twin?

Miyanesse said...

hi dear,nk tny psl husband blh msk teman bersalin tu..mmg dr awal masuk labour room je boleh teman eh? ke time nk meneran je dorang panggil masuk sbb dulu bsalin kat hospital sg buloh dorang panggil husband masuk masa nak push je..tgh survey hospital mana nk pegi ni.. :)